top of page
Overload
Nieuwsconsumptie via social media, een goed idee of toch niet?
Steeds meer mensen halen hun nieuws van social media, maar is dat wel betrouwbaar? In korte tijd vliegen nieuws, advertenties en willekeurige content voorbij. Blijft het echte verhaal nog overeind?
De installatie "Overload" toont letterlijk de enorme hoeveelheid informatie die je tegenkomt op platforms waar nieuws vaak wordt gelezen. In hoog tempo vliegen nieuwsberichten, reclames en andere content voorbij, precies zoals op social media.
Met dit project wil ik laten zien hoe chaotisch en overweldigend deze informatiestroom is. Door het visueel te maken, wordt duidelijk hoe moeilijk het is om nieuws goed te begrijpen wanneer het versnipperd en uit context komt. "Overload" zet aan tot nadenken: Kunnen we social media nog wel vertrouwen als platform voor nieuws?
Uitdaging
Hoe laat je de kijker afvragen of social media wel een geschikt platform is om nieuws te consumeren?
Aanpak
Een installatie ontwikkelen die de chaos van social media in beeld brengt.
Resultaat
Een confronterende installatie die bewustwording creëert en de discussie opent over de betrouwbaarheid van nieuws op social media.
Het proces
Het lezen van nieuws via sociale media heeft een aantal nadelen. Zo kom je snel in een filterbubbel terecht en ben je gevoeliger voor nepnieuws. Daarnaast lees je vaak alleen de koppen en wordt de informatie vluchtig geconsumeerd. Doordat je daarna persoonlijke advertenties en video’s krijgt te zien die niet gerelateerd zijn aan het nieuws, kan het nieuws volledig uit zijn context worden getrokken en zo een eigen leven gaat leiden.
Om deze overvloed aan informatie visueel weer te geven, heb ik 20 minuten gescrold en alles wat ik tegenkwam afgedrukt op een lange rol papier. Deze rol komt uit de installatie en valt op de grond – een krachtige weergave van de enorme hoeveelheid informatie die in een korte tijd aan je voorbijgaat.

Kijkje in de keuken






bottom of page